Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOMagistra Ivana Bašić: Čude se što sam iz Zagreba došla u Makarsku,...

Magistra Ivana Bašić: Čude se što sam iz Zagreba došla u Makarsku, a ja za sada nisam požalila

Magistra Ivana Bašić dala je otkaz u privatnoj poliklinici gdje je radila u laboratoriju, naišla na oglas za radno mjesto magistre biokemije u makarskom domu zdravlja, javila se, i napokon makarskom laboratoriju priskrbila status koji mu pripada. Pogađate, to je medicinsko-biokemijski laboratorij. Da bi to bio – a u Makarskoj je ne tako davno bio i po mreži HZZO-a mora i biti – uvjet je magistra medicinske biokemije. Kako ju je Makarsko primorje sad napokon i dobilo, nema više potrebe da se bijedni uvjeti opravdavaju terminima poput vadilišta, kako su za naš portal prošle godine istumačili iz Komore medicinskih biokemičara.

Magistru Bašić nazvali smo u subotnje jutro. Završavala je neke poslove u laboratoriju. Imaju posla na podešavanju opreme, a ona bi, kako nam je rekla magistra, trebala proraditi tijekom idućeg tjedna.

– Kada to bude riješeno, možemo početi raditi. Kolegice su mi odlične, imam tri kolegice koje rade u laboratoriju, iz okolice Splita i Sinja. Kad sam došla, javile su se i kolege iz doma zdravlja da mi požele dobrodošlicu i da se upoznamo. To mi je bilo jako simpatično. Ali svi se čude kako to da sam iz Zagreba odlučila doći u Makarsku, smije se magistra.

Recite nama kako ste odlučili doći u Makarsku?

– Dala sam otkaz, vidjela oglas, i htjela provjeriti. Za sada nisam požalila. Sviđa mi se Makarska, super mi je ovdje, kako sam rekla, super su mi i kolegice…Trenutno sam zabavljena mojim hobijima u slobodno vrijeme, idem u teretanu, u šetnje…Općenito mi grad paše, kazala nam je.

Vjerojatno ste imali neku predožbu o Makarskoj kao turističkom gradu, jeste li iznenađeni da se uzorci već godinama šalju u Split, a krv se ne može vaditi u popodnevnim satima?

– Nije neobično da se uzorci šalju jer je na razini cijele države centralizacija i to nije ništa novo. No bilo bi dobro da se barem hitni slučajevi mogu obraditi, to je zaista važno, kaže Bašić.

Pitali smo ju kakva je oprema u laboratoriju.

– Vidjet ćemo kada krene, još je u tijeku podešavanje. To jest starija oprema, ali ne mogu reći dok ne vidimo, onda ćemo donijeti odluku je li nešto potrebno mijenjati i poboljšavati, odvratila je magistra.

Jesu li vam rekli “nemojte nam i Vi otići kao magistra Kuvačić” koja je napustila laboratorij zbog specijalizacije?

– Još nisu, nije mi to nitko rekao, smije se sugovornica koja je trenutno smještena u sobama za sportaše na Gradskom sportskom centru.

Smještaj će se riješiti u privatnom aranžmanu jer gradskih stanova više nema, a financirat će ga zajednički Grad Makarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -