Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOLJUBAVNA STATISTIKA Evo koliko Julija i Romea ima u Hrvatskoj:

LJUBAVNA STATISTIKA Evo koliko Julija i Romea ima u Hrvatskoj:

Ljubav Romea i Julije inspirirala je Državni zavod za statistiku na kratku statističku priču s ljubavnim predznakom, a o čemu se radi, možete vidjeti u nastavku.

Naime, jedna od najpoznatijih ljubavnih priča, ona o Romeu i Juliji, objavljena je prije 426 godina. Otad je imala brojne adaptacije, a i dandanas sinonim je za mladenačku romansu.

Ova drama, nastala iz pera jednog od najvećih engleskih pisaca, inspirirala je mnoge, pa i neke roditelje za odabir imena djeteta. Naime, prema podacima Popisa 2021., u Hrvatskoj žive 574 osobe s imenom Romeo i 1 401 osoba s imenom Julija, navode u Državnom zavodu za statistiku.

Elementi ove ljubavne priče pronašli su svoje mjesto i u pop-kulturi. Posjetiti Julijinu kuću ili ostaviti joj pismo postao je dio plana putovanja mnogih turista. Upravo zbog radnje smještene u Italiji mnogi požele barem na trenutak maštati o romantičnoj ljubavi podno Julijina balkona. Tako su u 2021. stanovnici Hrvatske ostvarili 28 tisuća privatnih višednevnih putovanja u Italiju, a u prosjeku su ostvarili sedam noćenja. Naša susjedna zemlja čest je odabir i za jednodnevna putovanja jer je upravo u Italiju u 2021. putovalo 1 476 domaćih posjetitelja, što čini petinu domaćih posjetitelja na jednodnevnim putovanjima u strane zemlje u organizaciji hrvatskih putničkih agencija.

Svoj primjerak ove nezaobilazne ljubavne priče možete pronaći u nekoj od 1 760 knjižnica u Hrvatskoj koje su u 2021. bile dom za više od 28,2 milijuna knjiga, a možda vas posjet knjižnici inspirira da pročitate još neke naslove s ljubavnom tematikom. Stanovnici Hrvatske dobre priče vole i pogledati na kazališnim daskama ili u kinodvoranama. Tomu u prilog govori i podatak o 1,1 milijunu kazališnih posjetitelja te 2,5 milijuna kinogledatelja u 2021., objavili su iz DZS-a.

M.D./foto Pixnio

- Oglas -