Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOLISTE ČEKANJA RASTU, ALI... Ultrazvuk opet u funkciji, iako je standard 30...

LISTE ČEKANJA RASTU, ALI… Ultrazvuk opet u funkciji, iako je standard 30 pregleda tjedno

Nakon stanke u radu ultrazvuka koja je nastala zbog prekida ugovora s radiolozima, UZV pregledi trebali bi se ponovno obavljati. Naime, podsjetit ćemo da je 10.svibnja istekao ugovor s radiologom dr.Kristijanom Jerkovićem, dok mjesec dana kasnije, 10.lipnja, ističe ugovor kolegici dr.Verici Franić. Grad Makarska za periodične dolaske ovih dvije radiologa iz splitskog KBC-a od prošle godine izdvaja 350 tisuća kuna.

Propust nije nastao zbog toga što je Grad Makarska odustao od sufinanciranja nadstandarda, budući je navedeni iznos planiran u proračunu, nego se radi o administrativnom propustu županijskog Doma zdravlja. Problem je, međutim, kako kaže gradonačelnik Jure Brkan, riješen. – Tu zaista nema ništa sporno, ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr.Marko Rađa je rekao da se propust dogodio jer su bili zauzeti masovnim cijepljenjem no da ubuduće sve teče kao i ranije, kazao nam je Brkan.

Inače, na čekanju za UZV pregled dojki je oko 150 žena. Ova kratka pauza manje je uzrok tome; ona je samo pospješila ogromni pritisak na zdravstveni sustav. Sam Rađa nam je prije nekih mjesec i pol dana rekao da se na ultrazvuk dugo čeka jer se tjedno u Makarskoj stigne pogledati oko 30 do 35 pacijenata. Dr.Boris Zoltner uglavnom uzima rendgen, kako nam je tom prilikom kazao Rađa, tako da dvoje radiologa uistinu ima dosta posla.

Trenutačno postoje zaostaci još od početka godine, kada su pojedini pacijenti naručeni te još uvijek nisu stigli na red. Prema riječima dr.Rađe, ni u KBC-u Split se tjedno ne napravi više od 70 UZV pregleda tjedno.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -