Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKALiječnik pod istragom DORH-a: Nakon smrti mladića iz Brela lažirao podatke o...

Liječnik pod istragom DORH-a: Nakon smrti mladića iz Brela lažirao podatke o njegovom stanju?

Zbog nesavjesnog liječenja i sprječavanja dokazivanja Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv pedesetogodišnjeg liječnika koji je odlučio da neće biti u pratnji teško ozlijeđenog bolesnika koji je naknadno preminuo na putu do bolnice.

Tužiteljstvo navodi da je 50-godišnjak 21. studenoga 2020. kao dežurni liječnik zdravstvene ustanove u gradu na području Županije splitsko-dalmatinske, a u kojoj je pacijent zatražio liječničku pomoć zbog ozljeda, prvim pregledom utvrdio kako pacijent ima otvorenu veliku reznu ranu iz koje je obilno krvarilo.

Iako je bio svjestan težine njegovih ozljeda koje su bile osobito teške i opasne po život te da ih u izvanbolničkim uvjetima nije moguće stabilizirati već da je neophodan transport u njegovoj pratnji do bolnice, olako je držao da svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom, ističe tužiteljstvo.

Pojašnjavaju da je liječnik odlučio da neće biti u pratnji pacijenta čije se stanje pogoršavalo, već da će taj transport obaviti dvojica medicinskih tehničara, od kojih je jedan bio uz pacijenta, a drugi je upravljao kolima hitne pomoći.

Time je, tvrdi državno odvjetništvo, pacijentu tijekom transporta onemogućio aktivno liječenje koje bi mu osiguralo preživljavanje, no oštećenik je preminuo na putu prema bolnici.

Tužiteljstvo sumnja i da je nakon toga, “kako bi otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u dokumentacijski list hitnog slučaja koji se odnosio na navedenog pacijenta, izbrisao unesene podatke te svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovom medicinskom zbrinjavanju” – prenosi Hina.

Našoj redakciji iz više je neslužbenih izvora potvrđeno da se radi o liječniku koji je sve donedavno radio u Makarskoj, a da je u konkretnom slučaju u pitanju prometna nesreća koja se dogodila u Brelima u studenom prošle godine.
Hina/M. D. /foto O.F.

- Oglas -