Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKDogađanjaKONCERTI Vlatko Stefanovski na turneji obalom, u Makarskoj svira s Miroslavom Tadićem

KONCERTI Vlatko Stefanovski na turneji obalom, u Makarskoj svira s Miroslavom Tadićem

Vlatko Stefanovski, jedan je od najvećih gitarskih virtuoza ovog dijela Europe koji sa svojom gitarskom tehnikom vješto kombinira etno-jazz, rock, jazz-fusion i blues. Ovog ljeta, moći ćete uživati u njegovoj svirci uživo na više lokacija na obali. Na solinskoj Gradini 1. kolovoza i u Ljetnom kinu u Makarskoj 6. kolovoza Stefanovski nastupa sa svojim kolegom Miroslavom Tadićem, a u pratnji svoje, do sada najmlađe sekcije V3 Tria, 31. srpnja nastupit će na hvarskoj Venerandi, te 2. kolovoza u dubrovačkom kinu Slavica. Krajem kolovoza Vlatko Stefanovski i V3 trio nastupit će i u sklopu dva glazbena festivala – 26. kolovoza u Vrsaru na festivalu „U zagrljaju kamena i mora“, a potom 30. kolovoza u splitskom parku Sustipan na festivalu „S okusom soli..“

„Naša set lista je prilično velika, ako uzmemo u obzir sve albume koje sam u životu snimio. Podsjetit ćemo se nekih starih stvari, svirat ćemo obrade folklornih tema, voklane numere iz raznih perioda mog rada… Bit će raznovrsno i zabavno… to je bend koji svira i rock ’n’ roll i fusion i etno, tako da će biti za svakoga ponešto“ rekao je Vlatko Stefanovski, jedan od najznačajnijih jazz-rock gitarista ovog dijela Europe koji nakon dugogodišnje karijere trenutno svira s bendom V3 trio, kojeg čine Ivan Kukić na bassu i Jan Stefanovski na bubnjevima. Svirati s mladim dečkima mu je, kako kaže, poseban gušt.

„Koncerti s mojim triom su za mene praznik. Ovo je već treća i najmlađa ritam sekcija od osnivanja benda, ali iako su mladi oni su kompetentni i zreli muzičari. Odsvirali smo već 90 koncerata, snimili album…“ kaže Stefanovski te se prisjeća kako je došlo do spajanja s ovim mladim glazbenicima. „Prepoznao sam njihove talente još dok su bili tinejdžeri. Bili su sa mnom u studiju prije negdje pet, šest godina obojica i malo smo jammali. Tada sam ostao poprilično impresioniran talentima koje posjeduju, no rekao sam ima da moraju još malo sačekati, da nije vrijeme. Čekao sam ih da sazru i kao ljudi i kao muzičari. To se dogodilo pred mojim očima, na moje veliko zadovoljstvo.“

Njegova maestralnost seže u melodije koje malo tko može odsvirati upravo radi njegovih kombinacija etno-jazza, rocka, jazz-fusiona i bluesa. Stefanovski ima dugogodišnju uspješnu karijeru. Kao član grupe “Leb i sol” snimio je 13 albuma. S fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka, ušli su u povijest kao jedan od najpoznatijih bandova bivše Jugoslavije, a pjesme poput Devetke, Jovano Jovanke, ‘Aber Dojde Donke’ ušle su u takozvane evergreene makedonske glazbe i zadužili su zauvijek makedonsku kulturu.

Ni samostalna karijera Vlatka Stefanovskog nije ništa manje impozantna. Kao samostalni glazbenik nastavlja nizati uspjehe do danas. Već je njegov prvi samostalni uradak “Kauboji i Indijanci” (1994.) pokazao raznolike interese kojima je težio, od dubokih korijena narodne glazbe do ambijentalnih ugođaja i klasičnog bluesa.

Suradnja s Miroslavom Tadićem kojoj se posljednjih godina posvetio baca novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe. Miroslav Tadić, prema uglednom američkom časopisu Guitar Player slovi za jednog od 30 najorigalnijih gitarista svijeta, surađivao je s velikim brojem glazbenika iz cijeloga svijeta, među kojima je Jack Bruce, Joachim Kühn, Maria Joao, Placido Domingo, te gitaristi Vlatko Stefanovski, David Torn i Dušan Bogdanović. Ove godine započeo je i suradnju s glumcem Radom Šerbedžijom i gitaristom Andy Summersom-The Police.

Ulaznice u sustavu Eventim.hr i Adriaticket.hr.

- Oglas -