Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAKOD ARBUNA Osušeni lovor i višnja, redari sumnjaju na ljudski faktor

KOD ARBUNA Osušeni lovor i višnja, redari sumnjaju na ljudski faktor

Na čestici zapadno od Arbuna, koja tijekom ljetne sezone služi kao svojevrsni zabavni park s toboganom na napuhavanje, građani su prijavili sušenje biljaka sumnjajući da se ne radi o prirodnoj “smrti” vegetacije nego da je posrijedi ljudski faktor.

Na ljudski faktor sumnjaju, kako su nam potvrdili iz Komunalnog redarstva, i oni sami, međutim, dokaze nemaju. – Slučaj upućuje na vjerojatnost da se biljke nisu same od sebe osušile. S obzirom na navedeno, sve što možemo je inzistirati na tome da se zasade nove biljke na mjestu ovih koje su se osušile, rekli su nam u redarstvu.

Promjene u vegetaciji primijetili su prije dva mjeseca i djelatnici Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti, što nam je potvrdio Antonio Zec, voditelj pogona.

– Riječ je o stablima višnje i lovora koji su se sušili te sam konzultirao voditelja grupe za hortikulturu te je utvrđeno da se suše, no koji je uzrok, ne možemo pouzdano znati. Tražit ćemo da se tu zasade nove biljke.

Mogli smo to i ranije, ali čekali smo da vidimo hoće li se oporaviti, tako da ćemo sad čekati odobrenje nove vlasti, kazao nam je Zec.

Građani su upozorili na ispilano stablo i još jedan osušeni čempres, no Zec kaže kako je čempres propadao i ranije, budući je star, dok je stablo lovora prijetilo da će pasti te su ga stoga posjekli. Stabla višnje i lovora s južne strane su, međutim, prilično rapidno propali, za razliku od stabala sa sjeverne strane koji su nekim čudom i dalje zdravi.

M.D./foto čitatelj

 

- Oglas -