Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAIz Županije: Nemamo novca za cijeli tim na Hitnoj, gradovi se moraju...

Iz Županije: Nemamo novca za cijeli tim na Hitnoj, gradovi se moraju aktivnije uključiti

– Dožupan Ante Šošić je inzistirao da se kroz par dana problemi moraju maknuti barem korak dalje, pa sada čekamo hoće li tako zaista biti, ili ćemo mi morati ići u Svetu zemlju i moliti za čudo u zdravstvu na Makarskoj rivijeri, napisao je na svojoj službenoj stranici gradonačelnik Zoran Paunović zaključivši s tim riječima priču o lokalnom zdravstvu i nedavnom sastanku.

Podsjetimo, o sastanku je gradonačelnik izvijestio na prošloj sjednici Gradskog vijeća, a u svojem je postu na društvenim mrežama pojasnio kako je predloženo da Splitsko-dalmatinska županija preuzme cjelokupno financiranje tima T2 u Makarskoj van turističke sezone. Trenutno Grad Makarska daje pola milijuna, Županija oko 300 tisuća, a općine oko 100 tisuća kuna. Cilj je da se proračuni lokalne uprave rasterete kako bi mogli ulagati u neke druge zdravstvene usluge.

Hoće li Županija biti široke ruke?

Do župana Blaženka Bobana nismo uspjeli doći, niti do njegova zamjenika Ante Šošića, barem do zaključenja pisanja članka. Međutim, pročelnica za zdravstvo Diana Luetić izvijestila nas je da se župan vratio s putovanja u Izrael te kako se sad čeka da sazove sastanak. Upravo zbog puta u Izrael, no naravno i simbolike, gradonačelnik Paunović je očito ironično aludirao na Svetu zemlju i potrebu za molitvom za čudom u lokalnom zdravstvu.

Osim župana, čeka se i prvi rebalans u kojem sasvim sigurno nema povećanja stavke za Hitnu pomoć u Makarskoj.

– No bit će i drugi rebalans, nije to problem ako se odluči povećati za stavka. Problem je što nemamo sredstava za kompletni tim. Mislim da bi gradovi i općine jednostavno morali preuzeti dio ulaganja kao što je sad Grad Opatija otvorio turističku ambulantu koju financira lokalna uprava, rekla je Luetić.

Na naš komentar kako Grad Makarska posljednjih godina izdvaja lijepe iznose, složila se kako je to krenulo. Naime, Grad Makarska već godinama daje pola milijuna kuna za drugi tim na Hitnoj, oko 370 tisuća kuna za dvoje radiologa, a od ove godine je uvedeno i financiranje novih specijalista. Riječ je o kardiolozima, urologu i dječjem kirurgu.

Sve skupa riječ je o preko milijun kuna davanja, što je izdašna cifra.

Pročelnica Luetić dodat će kako su prije barem dvije godine podnijeli zahtjev za izmjenom mreže. Time bi se postiglo uvrštenje drugog tima u mrežu HZZO-a, pa ni Grad, ni Županija, ni općine, ni Zavod za HMP ne bi morali davati novac. No to se čeka već, evo, dvije godine.

U međuvremenu su pokrenute izmjene Zakona o zdravstvenoj skrbi čiji je jedan od ciljeva, kako je bilo komunicirano, centralizacija sustava Hitne službe. – Kako se to čeka, mi smo nekako u pat poziciji, kaže Luetić.

Rekla je da je na nedavnom sastanku bilo govora i o turističkoj ambulanti, no da je problem što te usluge ne bi mogle ići preko HZZO-a, dakle, plaćale bi se. – Ukoliko bi turistička ambulanta bila u zgradi Doma zdravlja, bilo bi daleko teže naplatiti nego da je negdje izdvojena, pa da turist u startu zna. Ovako će svi opet nagrnuti na Hitnu pomoć, tumači pročelnica.

Kako bilo, nadamo se da će Županija ipak izdvojiti veći, ako već ne cjelokupni iznos jer Makarska rivijera ostvaruje barem trećinu turističkog prometa na razini županije, pa bi bio red da se to i proporcionalno vrati. Županija daje pet milijuna kuna za dodatne hitne timove, no Makarska rivijera, unatoč ogromnom povećanju brojke stanovnika u sezoni, u toj brojci čini tek 15.dio. A to nikako nije proporcionalno značaju Makarske, njezinom doprinosu državnom i županijskom proračunu, te brojci turista.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -