Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOIz Aminessa: Pristali smo na uvjete Grada i nastavljamo s realizacijom projekta

Iz Aminessa: Pristali smo na uvjete Grada i nastavljamo s realizacijom projekta

Nakon jučerašnje objave gradonačelnika Zorana Paunovića koji je potvrdio kako je Aminessu odobrena koncesija na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže, na dio naših upita dobili smo odgovor od samog investitora.

Naime, zanimalo nas je jesu li navedeni nekakvi uvjeti u pismenom obliku, kako komentiraju neprihvaćanje izgradnje bazena i fontane od strane Grada Makarska (iako je isto predviđeno dozvolom, op.a.), te što bi poručili javnosti čiji je dio zabrinut zbog zadiranja u pomorsko dobro.

Maja Lena Lopatny, glasnogovornica Aminessa, poručuje kako će nastaviti s projektom u skladu s dogovorom odnosno postavljenim uvjetima.

– Na sastanku održanom s predstavnicima Grada Makarske jedna od tema bila je plaža ispred budućeg Aminess Khalani Beach Hotela. Predstavnici gradskih vlasti iznijeli su svoje želje i uvjete za nastavak projekta, u kojima je obrazloženo da projekt plaže ne bi trebao sadržavati bazen i fontanu, što je Aminess razmotrio i prihvatio. Suglasni smo s navedenim uvjetima te sukladno svemu dogovorenom nastavljamo s realizacijom projekta. Kako smo i ranije naglašavali, svi Aminess projekti su u skladu sa zakonom i planiramo ih na zadovoljstvo sugrađana. To je slučaj i s ovim projektom, kojemu pristupamo s velikom pažnjom i maksimalnom brigom.

Projekt plaže ispred novog Aminess Khalani Beach Hotela bit će u dovršen u skladu s najvišim standardima, u dobroj volji da finalni rezultat bude na zadovoljstvo svih interesnih javnosti. U ranijim razgovorima s predstavnicima gradske vlasti oko projekta izraženo je zadovoljstvo činjenicom što će nekadašnji Hotel Romana postati hotel koji će biti dodana vrijednost u ukupnoj turističkoj ponudi Makarske. Dovršetkom investicije Makarska dobiva svoj prvi 5* hotel – Aminess Khalani Beach Hotel, koji je ujedno i prvi 5* hotel u Aminessovom portfelju, navode iz Aminessa.

Zanimalo nas je i u kojem bi se roku, dakako nakon što (i ako se) prijedlog koncesije usvoji na županijskoj skupštini, išlo u nastavak radova. Nije nam odgovoreno, no neslužbeno doznajemo kako to svakako nije u planu ove godine te kako će ovog ljeta plaža i dalje biti u nekakvom statusu quo.

Jedno od naših pitanja je bilo i brine li ih i koči “nasljedstvo” bivšeg vlasnika, odnosno činjenica da se investitor već zamjerio lokalnoj zajednici preskačući korake u vidu koncesije, međutim, razumljivo je donekle da novi vlasnici ne žele komentirati postupke prethodnika.

Iz Udruge UZOR Osejava ponovili su kako je riječ o nezakonito izdanoj dozvoli, što su isticali i ranije tvrdeći kako joj nije prethodio iskazani javni interes, te su tražili poništenje građevinske dozvole. I Ministarstvo i županijski odjel za turizam i pomorstvo i Grad Makareska izjasnili su se, međutim, kako to nije opravdano, odnosno iz ministarstva nam je tad odgovoreno kako su zadovoljni dokazom javnog interesa. Ukidanje akta za gradnju moguće je, kako su naveli, tek ako se utvrdi da je to u interesu RH odnosno kako se prethodno investitoru treba isplatiti naknada tržišne vrijednosti nekretnine.

Iz Splitsko-dalmatinske županije nam je potvrđeno kako je prošao nacrt prijedloga, a na naš upit hoće li se ova točka naći na dnevnom redu sljedeće sjednice županijske skupštine odgovoreno nam je kako njihov upravni odjel nema tu informaciju.

Inače, uz gradonačelnika Zorana Paunovića koji je tzv.promjenjivi član u vijeću za koncesije, stalni su članovi, kako smo provjerili u županijskom Glasniku br.154., Ivica Čikotić, predstavnik Lučke kapetanije Split, Drago Banić, predstavnik Ministarstva financija, Porezne uprave – Područnog ureda Split, Marko Bertolino, predstavnik udruge koja je registrirana za poslove vezano za pomorskoprometnu tematiku, udruga Pokret otoka i Domagoj Lažeta, predstavnik Davatelja koncesije koji posjeduje važeći certifikat u području javne nabave.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -