Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrad traži građevinskog inspektora u Makarskoj, do tada kontrola nad ilegalnom gradnjom...

Grad traži građevinskog inspektora u Makarskoj, do tada kontrola nad ilegalnom gradnjom na redarima

Priključivanje Makarske, kao jedinog dalmatinskog grada, inicijativi dalmatinskih gradova i općina protiv bespravne gradnje otvorilo je na jučerašnjem predstavljanju ključna pitanja – tko će sve to odrađivati s obzirom da znamo kakva je situacija s građevinskom inspekcijom i defiticitom inspektora na terenu. Na upit radi li se na izmjeni zakona Dalibor Paus, predsjednik IDS-a koji je jučer s makarskim gradonačelnikom Zoranom Paunovićem govorio na tiskovnoj konferenciji, odvratio je kako se sprema prijedlog zakona o građevinskoj inspekciji. – Ovo je samo preventivno djelovanje, a cilj je da se ovlasti spuste na komunalne redare u zonama van građevinskog naselja, a ako se nastavi s građenjem, da se ide na kažnjavanje, dok građevinska inspekcija ne utvrdi sve što treba utvrditi, kazao je Paus.

– Danas ne znate tko je odgovoran, zašto se nije reagiralo, kad bude na Gradu Makarska, onda ćete moći doći do Zorana i pitati zašto nisu riješili, a ovako sad stoje u ladici, i ne znamo što je s našim predmetima. A kuće se grade i dalje, dodao je šef IDS-a.

Zoran Paunović je kazao da je najveći problem to što građevinska inspekcija ne izlazi na teren. – Ali vi imate tri inspektora koji pokrivaju cijelu županiju s otocima. Makarska je atraktivan prostor, cijene su visoke, i samim time, kako nema poreza na nekretnine, privlače investitore osobito sad kad je inflacija. Kad imate višak novaca, ulažete u nekretninu, a nema boljeg načina nego ulaganje u Makarskoj, dodao je Paunović.

Zanimalo nas je kako će komunalni redari pokrivati sva područja koja pokrivaju, uključujući i kontrolu nelegalne gradnje, te namjeravaju li zapošljavati u redarstvu.

– Mi nećemo zapošljavati, mi smo išli na smanjivanje broja zaposlenih. Tražili smo od Inspektorata da Makarska dobije svojeg inspektora, postigli smo suglasnost sa ispostavom u Splitu i u srpnju prošle godine išli prema institucijama. Nažalost nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Čak smo ponudili pomoć pri prostorijama, inspektorat ne bi imao dodatne troškove osim radnog mjesta, kazao je gradonačelnik.

Dodaje kako je sustav nakaradno napravljen.

– Mi nemamo jurisdikciju, mi ne možemo ništa, a nas prozivaju. Može samo redar izaći i utvrditi radi li se o ilegalnoj građevini i tu staje njegova jurisdikcija, dodat će Paunović koji vjeruje da će ova inicijativa biti od pomoći.

Ivona Ćirak foto Grad Makarska

 

- Oglas -