Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaFarmakolog Trkulja: Cjepivo ne vodi autoimunih bolestima

Farmakolog Trkulja: Cjepivo ne vodi autoimunih bolestima

Stručnjak za farmakologiju Vladimir Trkulja s Medicinskog fakulteta u Zagrebu za RTL Danas je komentirao koliko povjerenje možemo imati u cjepivo protiv koronavirusa.

“Cjepivo je u Velikoj Britaniji već odobreno, a njihove kontrole su najstarije i kada prođete kroz sve njihove procese, onda shvatite o kakvoj razini ekspertize se tu radi. Istina je da je cjepivo brzo razvijeno, ali svi oni koji prate i znaju što sve stoji iza toga, onda ih to ne čudi”, kazao je Trkulja.

Rekao je da se nuspojave javljaju i kod cjepiva za gripu.

“Svaka četvrta osoba ima otok na ruci, bol i to je učestalo, ali to nije problem. To je ništa. Ono što je važno je da je cjepivo sigurno i ne vodi povećanoj sklonosti, primjerice, autoimunim bolestima. Ove su stvari i sve ove tehnologije poznate već 20, 30 godina i svi podaci i pokusi koji su rađeni ne bi bili da ima bilo kakve sumnje. Nema razumnog razloga da sumnjamo na bilo kakve čudne, strašne, ružne nuspojave”, rekao je stručnjak.

Što se tiče stvaranja nekog imuniteta nakon cijepljenja, Trkulja je objasnio da se stvara 15 dana nakon prve doze i tada postoji neka vrsta zaštite, a koliko će ona trajati, to je po njemu teško reći.

Smatra da bi se stanje moglo vratiti u normalu tek na ljetnom.

M. D. /foto Pixabay

- Oglas -