Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaEuropska komisija predložit će kako ukidati restrikcije zbog koronavirusa

Europska komisija predložit će kako ukidati restrikcije zbog koronavirusa

Europska komisija će u srijedu predložiti izlaznu strategiju za države članice, uključujući načine kako postupno uklanjati restrikcije i vratiti se normalnim aktivnostima.

Smjernice Europske komisije, koje nisu obvezujuće za države članice,  trebale su biti prezentirane prošloga tjedna.

Međutim, neke države članice bile su zabrinute da bi to moglo biti protumačeno kao signal da će se restriktivne mjere početi ublažavati.

Plan, koji će predstaviti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, postavit će kriterije, poput bolničkih kapaciteta, za postupno uklanjanja postojećih restrikcija širom Europe, ali države članice odlučuju kako i kada će poduzeti takve korake.

Iz nacrta proizlazi da je središnji element plana poduzimanje malih, kontroliranih koraka, tijekom više mjeseci.

Za ublažavanje mjera potrebno je ispuniti dva temeljna kriterija: značajno usporavanje širenja virusa te dovoljan broj bolnica i kreveta za intenzivnu njegu.

Neke države članice, poput Austrije i Španjolske, već su počele s ublažavanjem mjera.

U Austriji su od utorka otvorene manje trgovine do 400 četvornih metara te veće prodavaonice s građevinskim i vrtnim materijalom uz obveznu provedbu strogih higijenskih standarda nošenja maski i držanje razmaka.

Nakon pet tjedana karantene u dijelu Italije mogu raditi knjižare i dućani s opremom za bebe i malu djecu, ali uz striktno pridržavanje mjera i higijene, dok je Danska u utorak otvorila škole za niže razrede, vrtiće i jaslice.

Finska će u srijedu ukinuti zabranu napuštanja pokrajine Uusima, u kojoj se nalazi prijestolnica Helsinki, nakon gotovo tri tjedna, kao prvi korak u ublažavanju restrikcija uvedenih u cilju spriječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Prometne restrikcije u toj pokrajini koja je bila žarište zaraze u Finskoj uvedene su 28. ožujka kako ljudi ne bi širili zarazu u druge dijelove države. Finska je među ostalim mjerama također zatvorila škole, restorane i barove.

Premijerka  Sanna Marin rekla je da vlada više nema pravne temelje da održi karantenu u Uusimi, dodajući da se zaraza nadalje može držati pod kontrolom drugim postojećim mjerama.

Vlada ipak sugerira građanima da se suzdrže od putovanja.

Finska ima nešto preko 3 tisuće zaraženih, a umrle su 64 osobe.

Češka vlada u utorak je najavila plan postepenog otvaranja trgovina i restorana u idućih sedam tjedana kako bi probudila gospodarstvo koje je zaustavila pandemija koronavirusa.

Manji dućani će se otvoriti 20. travnja, veće trgovine 11. svibnja, a restorani i trgovački centri 8. lipnja, objavila je vlada.

Island je u utorak objavio da će postupno ublažavati mjere borbe protiv koronavirusa od 4. svibnja otvaranjem srednjih škola i sveučilišta

U Sloveniji su neke tvrtke, obrti i trgovine od utorka nastavile rad, a slovačka vlada objavit će plan sljedeći ponedjeljak o tome kada i kako će dućani ponovno početi raditi, najavio je u utorak premijer Igor Matovič.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je objavio da će postojeće mjere ostati na snazi do 11. svibnja, dok će njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati o olakšavanju mjera sa saveznim zemljama u srijedu.

Hina

- Oglas -