Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaEuropska komisija do kraja godine odlučuje o izmjeni postupka oporezivanja PDV-om putničkih...

Europska komisija do kraja godine odlučuje o izmjeni postupka oporezivanja PDV-om putničkih agencija

Europska komisija (EK) pokrenula je javno savjetovanje o posebnom postupku oporezivanja PDV-om putničkih agencija i turoperatora. To je jedna od glavnih tema za koje Udruženje putničkih agencija HGK već godinama lobira na nacionalnoj i europskoj razini, a taj trud rezultirao je studijom EK koja je proučila postupak posebnog oporezivanja u svim zemljama i donijela preporuke za njegovu izmjenu. U njoj su, na poziv HGK, sudjelovale i hrvatske agencije putem webinara i anketa.

„Posebni postupak oporezivanja stavlja turističke agencije u neravnopravan položaj s ostalim sudionicima u turizmu, jer se turističke agencije oporezuju općom stopom PDV-a od 25 posto, dok za sve druge vrijedi snižena stopu od 13 posto. Dodatan problem je i što države članice EU različito provode i primjenjuju posebni postupak oporezivanja agencija, a i opća stopa PDV-a je u različita u zemljama EU. U Hrvatskoj je jedna od najviših, što znači da su hrvatske agencije u najnepovoljnijoj situaciji. Putničke agencije i turoperatori koji se nalaze u trećim zemljama npr. nama susjednoj BiH i Srbiji, ali i neke online platforme
registrirane izvan EU zone, nisu obuhvaćene posebnim postupkom oporezivanja“, objašnjava Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Agencije koje se bave kongresima su nekonkurentne u smislu da klijenti imaju pravo odbitka pretporeza u slučaju da korporativna događanja organiziraju direktno s hotelijerima ili PR i sličnim agencijama koje također nisu obvezne primijeniti poseban postupak oporezivanja. U slučaju kada to rade preko putničke agencije koja usluge fakturira po PPO-u, povrat PDV-a ne mogu ostvariti jer nije iskazan na računu.

“Na raznim javnim natječajima, naša ponuda bez PDV-a je jednaka ponudi sa PDV-om. Ako se na taj natječaj javi hotel direktno, on ne primjenjuje poseban postupak, već izražava cijenu bez PDV-a. Naručitelj koji je u sustavu PDV-a u tom slučaju gleda cijenu bez PDV-a, dakle agencije tu nemaju šanse,“ naglašava Žgomba te ističe da je segmentu kongresnog i poslovnog turizma, kao i cijelom sektoru putničkih agencija, korona kriza zadala udarac zbog kojeg već od veljače bilježe preko 90 posto pada prometa bez nekakvih naznaka značajnijeg pomaka prije proljeća 2021.

„Stoga je važnije nego ikad pojednostaviti i omogućiti agencijama uvjete za oporavak, a posebni postupak oporezivanja je ključan korak ka tome. Loptica je na Europskoj komisiji, ali vjerujemo da će nova Vlada, ministar Marić s kojim smo imali sastanke na ovu temu i pokazao je veliko razumijevanje, kao i nova ministrica turizma koja ima iskustva u EU poslovima, izvršiti pritisak da se ovo pitanje privede kraju što ranije“, zaključio je Žgomba. U anketi koju je provela HGK među članicama prije upućivanja mišljenja u ECTAA-u, agencije su se izjasnile da osim nekonkurentnosti agencija na svim razinama, ovaj postupak treba ukinuti i zbog administrativnog opterećenja i nejasnosti primjene. Proces obračuna PDV-a je vrlo složen i kompliciran, svaka transakcija se zasebno obračunava, dakle posebni postupak je jako individualiziran i ne može se automatizirati.

To zahtijeva dodatne djelatnike, posebne evidencije ulaznih/izlaznih računa, proučavanja u kojem svojstvu agencija nastupa,
što, osim što je frustrirajuće i zahtjevno, stvara dodatne troškove putničkim agencijama. Udruženje putničkih agencija HGK objedinilo je odgovore primljene putem ankete te u ime turističkih agencija i turoperatora u Hrvatskoj poslalo u ECTAA koja će dostaviti jedinstven europski odgovor sektora Europskoj komisiji. Javno savjetovanje bit će otvoreno do 14. rujna, a u skladu s rezultatima i preporukama, Komisija će napraviti procjenu učinka koja će dovesti do izmjene postupka.

Foto: Duje Antonini

- Oglas -