Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAEnergetska obnova srednje škole već tri mjeseca čeka na rezervnoj listi

Energetska obnova srednje škole već tri mjeseca čeka na rezervnoj listi

Od prosinca pokušavamo doznati što je s prijavom zgrade srednje škole u Makarskoj na natječaj Fonda za zaštitu okoliša odnosno Nacionalni plan oporavka i otpornosti, međutim, od Županije koja je prijavila projekt do sada nismo dobivali nikakav odgovor. Nakon prijave povjereniku za informiranje u kratkom smo roku dobili uvid u status prijave koja je, kako smo već ranije neslužbeno doznali, ipak prošla.
Nažalost to nije bilo dovoljno da se poradujemo kako makarski srednjoškolci i nastavnici napokon neće ljeti muku mučiti zbog vrućine, a zimi zbog vlage. Astronomske račune kako bi se ovakva zgrada zagrijala ili ohladila nećemo niti spominjati.

Naime, kako navode iz Fonda za zaštitu okoliša u dopisu poslanom početkom listopada protekle godine Splitsko-dalmatinskoj županiji, prijava projekta udovoljava definiranim uvjetima i kriterijima. Međutim, očito su neki drugi projekti dobili više bodova te se, budući da projekt makarske srednje škole prelazi okvir raspoloživih financijskih sredstava utvrđen pozivom, nalazi na rezervnoj listi.
– U slučaju alokacije dodatnih sredstva za sufinanciranje većeg broja projekata, prijavitelj će o istom biti obaviješten po redu definiranom rezervnom listom, tumači se dalje.

Od traženih bespovratnih sredstava u iznosu od 1.761.738,92 eura, Odbor je utvrdio ukupno prihvatljive troškove u iznosu 2.201.205,05 eura, čime bespovratna sredstva iznose 1.761.581,16 eura.

Inače, o kolikim se potencijalnim uštedama radi, najbolje pokazuju brojke. Bruto površina zgrade iznosi oko 4,6 tisuće kvadrata, a godišnje bi se uz izmjenu instalacija, izolaciju i solarne panele uštedjelo preko pola milijuna kilovata. Udio energije iz obnovljivih izvora u godišnjoj isporučenoj energiji nakon energetske obnove iznosi čak 62 posto.

Za nadati se da će se naći novca za makarsku školu u drugom krugu, no definitivno nije riječ o nemogućem zalogaju čak ni da Županija kao osnivač pokrene obnovu u fazama.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -