Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADugo najavljivana dogradnja OŠ Stjepana Ivičevića i dalje na čekanju

Dugo najavljivana dogradnja OŠ Stjepana Ivičevića i dalje na čekanju

U planu javne nabave za ovu godinu je i dogradnja Osnovne škole Stjepana Ivičevića, a radi se o 13,5 milijuna kuna plus PDV za koje je javna nabava bila zacrtana za prosinac. Međutim, kako doznajemo od gradonačelnika Zorana Paunovića, za sada od toga nema ništa jer nema ni glavnog projekta, ni dozvole.

– Sve što imamo je idejno rješenje makarskog arhitekta Ivana Lukića. Osim toga, najveći problem tamo su imovinsko-pravni odnosi koje treba riješiti, kazao je Paunović dodajući kako zbog svega toga nema niti građevinske dozvole.

Ravnateljica Marica Gržić kaže kako građevinsku dozvolu imaju za postojeći objekt, a što se tiče imovinsko-pravnih odnosa, da Grad vodi neki spor, no da se nikakva zabilježba ne vodi na Sudu.

– Kao laik zaključujem iz toga da stoga nema zabrane izvoditi radove, kaže Gržić dodajući kako dogradnja škole ide u širinu, ne u visinu.

Zašto se nije išlo na raspisivanje natječaja za glavni i izvedbeni projekt, što je najavljeno još u veljači, nije poznato, ali očito su presudili – lokalni izbori. Jedni su otišli, drugi došli, i tajming se pokazao kao presudan za stavljanje projekta ad acta.

Bivši je dogradonačelnik Dražen Nemčić u veljači, inače, za naš portal, bio kazao da je izdvojen novac za pokretanje javne nabave za dokumentaciju, dok je ravnateljica Marica Gržić istaknula kako se odavno  govori o rješavanju ovog problema, no da ranije nisu bili riješeni imovinsko pravni odnosi.

Projekt je od velikog značaja jer bi napokon omogućio jednosmjenski rad.

Riječ je o ukupno 16 učionica. U okviru toga po idejnom rješenju arhitekta Ivana Lukića bila je i nova knjižnica u prostoru između istočnog krila i dijela zgrade u kojem se nalaze prostori blagovaonice i administracije. Građevinska bruto površina iznosi 2300 metara četvornih.

Postojeća pak zgrada ima površinu od 4900 kvadrata i građena je u etapama, od 1954.godine pa do 1980.kada je izgrađena sportska dvorana.

S obzirom da se radi samo o idejnom rješenju, pitanje je kako će se prema ovome postaviti nova vlast i gdje će ovaj projekt biti na listi prioriteta. Arhitekt Ivan Lukić nam je potvrdio kako je idejno rješenje rađeno prije više od godinu dana.

Ništa više sreće nema ni s drugom školom, oca Petra Perice, koja, premda je relativno nova, nema niti sportsku dvoranu.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -