Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADražen Nemčić: Nova, manje restriktivna mjera pokazala se kao dobra mjera između...

Dražen Nemčić: Nova, manje restriktivna mjera pokazala se kao dobra mjera između turizma i građevinarstva

Prošlo je 20-ak dana od stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova koja se do ove godine primjenjivala već od 1.svibnja i trajala je do 1.listopada. Nova odluka koja je naišla na kritike u javnosti zbog skraćivanja svela je zabranu građevinskih radova na period od 15.lipnja do 30.rujna. Gradonačelnik Zoran Paunović je tad rekao kako je odluka rezultat razgovora s građevinarima s kojima je, kako se da zaključiti, sklopljen svojevrsni prijateljski pakt pod uvjetom da ih se pusti do 15.lipnja.

S druge je strane donesena izmjena Odluke o javnom redu i miru koja strožije tretira buku s gradilišta u ranim jutarnjim, te u poslijepodnevnim satima, te koja je trebala biti još jedna poluga u rukama komunalnih redara koja ne bi totalno ograničarava građevinare, a opet uvodila nekakav red. Unatoč tome u prvom tjednu nakon stupanja na snagu odluke na društvenim su se mrežama dali vidjeti komentari, videa ili fotografije s pritužbama na pojedine građevinare. Je li se situacija konačno smirila, koliko je kazni ispisano, i je li ova “bauštela-friendly” odluka polučila rezultate, pitali smo Dražena Nemčića, voditelja Odsjeka za komunalno redarstvo.

– Izdano je jedno rješenje o zabrani radova po Odluci o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova. Izdano je 10 obveznih prekršajnih naloga po Odluci o javnom redu i miru. Ima još jedno pet puta toliko prijava po kojima nismo imali osnove za postupati. Preventivno, sva su se otvorena gradilišta dva puta obišla s dopisom i informacijama o zabrani, rekao nam je Nemčić.

Na upit je li sad mirno, odvratio je kako uglavnom jest.

– Jedino pozivi prije 9 sati i nešto između 14 i 17. Radi se o sitnim radovima, ili toliko kratkim da se ne zateknu po dolasku. Svakako se popriča s izvođačima ili vlasnikom pa ne bude više dojava, odvratio je šef redara.

Može li se usporediti situacija s lanjskom? Je li ovakva kompromisna odluka urodila plodom?

– Da, definitivno. Dobra mjera između potrebe za radom jedne i druge djelatnosti, za kraj će Nemčić.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

- Oglas -