Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDr.Meštrović: Brojke su znatno manje u odnosu na vrhunac epidemije, ali i...

Dr.Meštrović: Brojke su znatno manje u odnosu na vrhunac epidemije, ali i dalje su velike

Po službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo najviše aktivnih slučajeva Covida-19 trenutno je u Zagrebu (2203), potom u Primorsko-goranskoj (1833) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (1706).

‘Činjenica je da je stanje u bolnicama znatno povoljnije nego ranije, a ohrabruje podatak da većina novozaraženih ima blažu kliničku sliku i nema potrebu za hospitalizaciju. Takva situacija je i u drugim europskim zemljama’, kaže za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

‘S druge strane, moram primijetiti da se udjel pozitivnih u broju testiranih i dalje kreće između 50 i 60 posto, što je razmjerno visoko. Ipak, ukupna situacija zasad je zadovoljavajuća – ali tek treba vidjeti što će se događati ove jeseni’, dodaje Karin.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srijedu je zabilježeno 405 novih slučajeva, stotinjak manje nego u Zagrebu. Ravnateljica zavoda nema informaciju koliko je cijepljenih osoba među njima.

‘Činjenica je da je u ovoj županiji potpuno cijepljeno tek 57 posto ukupnog broja stanovnika, ali i da je populacija solidno prokužena prebolijevanjem. Suprotno uvriježenom mišljenju, Splitsko-dalmatinska županija po incidenciji ne odskače od ostatka države, dapače’, zaključuje Karin. Na tu temu, a posebno oko pojave covida kod djece, napisala je stručni rad koji će biti predstavljen na Hrvatskoj proljetnoj pedijatrijskoj školi sredinom travnja – piše Tportal.

U KBC Split na liječenju se posljednjih tjedana konstantno nalazi između 30 i 40 osoba, što jedrastičan pad u odnosu na siječanjskih 250 pacijenata. Zauzeto je tek šest respiratora, za razliku od perioda prije dva mjeseca kada ih je u pogonu bilo preko četrdeset.

Po informacijama iz bolnice, ondje s čak 85 posto i dalje prevladavaju necijepljene osobe.

‘Brojke su znatno manje u odnosu na vrhunac epidemije, ali i dalje su velike i predstavljaju opterećenje za sustav: zbrinuti pacijenti zahtijevaju pojačanu skrb, posebno educirano osoblje i sofisticiranu opremu, posebno oni na respiratoru’, kaže za tportal ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović.

‘Za liječenje ovih bolesnika i dalje su angažirani znatni kapaciteti, no posljednjih tjedana uspjeli smo na lokaciju Križine vratiti mnoge djelatnosti koje su bile privremeno iseljene. Nažalost, još uvijek imamo problem sa zavodom za fizikalnu medicinu i takva situacija očito će potrajati još neko vrijeme’,  kazao je ravnatelj splitske bolnice.

MD/foto Dalmacija danas

- Oglas -