Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADOM ZDRAVLJA Postavljaju se milijunski uređaji za rendgen i ultrazvuk

DOM ZDRAVLJA Postavljaju se milijunski uređaji za rendgen i ultrazvuk

U tijeku je, kako nam je kazao dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske, postavljanje triju radioloških uređaja u makarskom Domu zdravlja. Podsjetimo, u veljači je Županijska skupština uvrstila kupnju 19 milijuna teških uređaja za radiologiju, a dio opreme bio je namijenjen za makarsku ispostavu. Riječ je o mamografu vrijednom 5,5, milijuna kuna, podnom rendgenu teškom 950 tisuća kuna, te uređaju za ultrazvuk koji stoji 700 tisuća kuna.

Spomenuti uređaji financirat će se iz sredstava za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u ratama kroz razdoblje od četiri godine.

– Do kraja listopada svi će aparati biti montirani, kazao nam je Rađa.

Pitali smo ga što je s liječnicima s kojima je Grad Makarska za ovu kalendarsku godini sklopio ugovor te izdvajao novac za to. I prethodna i aktualna vlast pokazali su volju da plaćaju dolazak liječnika dvaput tjedno, a do kraja ove godine na ugovoru su dr.Verica Franić i dr.Kristijan Jerković.

Kako se govorilo da se ovaj natječaj neće produljiti, no ne zbog izostanka velikodušnosti Grada, nego samog ravnatelja (premda bi bilo nejasno s kojim motivima bi se miješao u gradski budžet!), pitali smo Rađu je li to točno.

– Najprije Grad treba donijeti proračun u studenom i uvrstiti iznos kojim planiraju financirati liječnike, pa ćemo onda vidjeti. Nije točno da se neće produljiti ugovor, tek ćemo vidjeti, a mi nismo ni s kim pregovarali, kazao je Rađa.

Ipak je dodao kako Franić i Jerković nisu jedini pa iz toga možemo zaključiti kako se ugovor može potpisati i s nekim drugim liječnicima. Rađa podsjeća da Grad direktno potpisuje ugovor, a Dom zdravlja posredno s bolnicom.

Tvrdi kako trenutno sve funkcionira dobro i kako nema teškoća. Ugovoreni liječnici prijavljeni su na sat vremena, a umirovljeni dr.Boris Zoltner radi četiri sata dnevno i on, kako kaže Rađa, pokriva klasični rendgen.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -