Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDAR UDRUGE VODIČA Unatoč kiši, 60-ak sugrađana uživalo u romantičnoj turi po...

DAR UDRUGE VODIČA Unatoč kiši, 60-ak sugrađana uživalo u romantičnoj turi po gradu

Desetak vodiča, članova Udruge turističkih vodiča, danas je svojim sugrađanima ispričalo zanimljive štorije o gradu i otkrilo tajne koje većina nije niti znala, sve u sklopu ture Romantične priče malog mista. Unatoč kišnom vremenu, na Kačićevom trgu, zbornom mjestu odakle je krenuo edukativni đir po gradu, skupilo se 60-ak sugrađana koji su prošli izabrane točke.

Tako su čuli zanimljivosti o makarskom grbu i temeljnim vrijednostima koje predstavlja, o Kačićevom trgu i arhitektici Olgi Pavlinović zaslužnoj za projekt najstrmijeg trga na obali, te spomeniku fra Andriji Kačiću Miošiću, pa su, primjerice, doznali i da je skulptura Starca Milovana rađena po jednom franjevcu, a ne poznatom prosvjetitelju.

Doznali su kako je trebala izgledati Katedrala Sv.Marka, čuli su priče o Sv.Klementu, zaštitniku Makarske i biskupu Bjankoviću, šetali su Kalalargom, stajali ispred nekoć najgoreg zatvora u Dalmaciji, napravili đir po Green Kali, slušali o umjetnosti, o spomeniku galebu i Šimi Laferu, a nakon Filipina završili su ispred Palače Tonoli – Ivičević. Tu ih je, u Prezentacijskom centru, dočekala zakuska, a nakon zanimljivog đira koji je uvelike obogatio znanje Makarki i Makarana, ali i onih najmlađih o svojem gradu, zaključili smo kako je koncept izvrstan, kao i da su interpretatori baštine na ponos gradu.

Agata Ravlić, predsjednica Udruge turističkih vodiča, zadovoljno nam je otkrila kako je ova tura bila svojevrsni pilot projekt te da spremaju još nekoliko.

– Do kraja godine planiramo još 3,4 tematske ture. Ova tura nije, kako ste vidjeli, tura s romantičnim ljubavnim pričama nego one oslikavaju našu ljubav prema Makarskoj. Planiramo raditi i Put Antuna Gojaka kao i Mistične tople priče u Adventu. Ideja je da uvijek sudjeluje 5, 6 vodiča i da pokažemo gostima kako je bolje kad zajednički pripovijedamo priču, rekla nam je Agata čiji je sin Igor, student komunikologije, pokazao zavidnu razinu moderacije i elokventnosti te potvrdio da jabuka ne pada daleko od stabla.

Svi su vodiči naočigled uživali u dijeljenju svojeg znanja i svoje strasti prema poslu sa svojim sugrađanima, što je zacijelo bilo posve drugačije iskustvo od vođenja turista po gradu.

Udruga vodiča pozvala je i ostale udruge da im se pridruže, a Udruga Foton već se uključila u današnjoj turi.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -