Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaCapak: Uskoro na dnevnom redu proširenje primjene covid potvrda

Capak: Uskoro na dnevnom redu proširenje primjene covid potvrda

– Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u utorak nakon sastanka Znanstvenog savjeta da još uvijek nisu razgovarali o proširenju primjene covid potvrda na ostale segmente društva, ali i kako je izvjesno da će to doći na dnevni red zbog zemalja u okruženju.

“Vrlo sam jasno rekao da o tome nismo razgovarali, dakle ne postoji plan o tome. Međutim, ako pogledate zemlje u okruženju, zemlje zapadne Europe, vidjet ćete da oni vrlo široko i sve šire koriste covid potvrde kao jednu vrstu relativnog pritiska na osobe koje se nisu cijepile, jer oni koji su cijepljeni imaju određene prednosti pri korištenju usluga, ulasku u kulturne institucije, u restoranima”, kazao je Capak.

U ovom trenutku nemamo nikakav plan, ali vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati, dodao je.

Uspjelo uvođenje covid potvrda u zdravstvu i socijali

Uspjelim je ocijenio dosadašnje uvođenje covid potvrda u zdravstveni i sustav socijalne skrbi, gotovo da ne postoje oni početni problemi u poštivanju te mjere “i rekao bih da će vrlo skoro doći vrijeme kada će se početi razgovarati o eventualnom proširenju”.

Što se tiče pooštravanja mjera zbog povećanja broja novozaraženih, Capak je rekao kako smatraju da je balansirani pristup najbolji.

“U ovom trenutku treba reći da smo mi u prethodna tri tjedna, dakle ne u ovom zadnjem, imali stagnaciju porasta, tako da je još prerano govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtijevao dodatne mjere. Ali, kroz neko vrijeme, vjerojatno ćemo to razmotriti i vidjeti jesu li potrebne”, rekao je.

Dodao je da će covid potvrde vrijediti godinu dana nakon primanja treće, odnosno tzv. booster ili docjepne doze.

Treća doza za imunokompromitirane, zatim za zdravstvo i socijalu

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su na sastanku Znanstvenog savjeta najviše razgovarali o aplikaciji treće doze cjepiva te da su svi znanstvenici, članovi Savjeta, suglasni da se treća doza primjenjuje kod osoba koje su imunokompromitirane, a zatim kod djelatnika u zdravstvenom sustavu i socijali.

Svi znanstvenici su unisoni u promišljanju da je treća doza apsolutno prihvatljiva i da je to ono što će nam pomoći u borbi protiv ove epidemije, a jednakog su mišljenja i oko toga da je potrebno smanjiti različitosti u tumačenju i davanju preporuka za cijepljenje, rekao je Beroš.

“U medijima i šire imamo različite teorije koje se odnose na samo cijepljenje i na postojanje nuspojava. Svi znanstvenici su suglasni da je cjepivo najbrži i u ovom trenutku jedini izlaz iz krize, ali naravno pri tome naglašavaju i činjenicu da moramo i dalje poštivati osnovne epidemiološke mjere”, istaknuo je.

Beroš je naveo da je akademik Miroslav Radman govorio o različitim mutacijama virusa i o njihovom utjecaju na daljnju patogenost virusa.

Profesor Igor Rudan govorio je o novim znanstvenim podacima u literaturi te o Velikoj Britaniji i Izraelu u koje su sve oči bile uprte proljetos i na početku jeseni jer su bili predvodnici određenog vala, a razvili su visoku procijepljenost te su bili suočeni s novim izazovima, pa je tako i dan danas velik broj novozaraženih u Velikoj Britaniji, dodao je.

“To nije neočekivano jer virus je potpuno nepredvidljiv. Ono što već drugu godinu govorimo je da dolaskom hladnijeg vremena moramo uvažiti okolnosti koje doprinose širenju virusa, prepoznati ih i izbjegavati” rekao je Beroš.

Lauc zagovornik cijepljenja i suglasan s ostalim članovima Savjeta

Ministar je istaknuo da je molekularni biolog Gordan Lauc govorio o svojim nedavnim izjavama koje su djelom, istaknuo je, krivo prenesene.

“I to smo razriješili. Govorio je o mogućoj korelaciji, a ne jasnoj uzročno-posljedičnoj vezi između smrtnosti i cijepljenja. On je od prvog dana, a tako i sada, zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim članovima Savjeta”, poručio je Beroš.

Naveo je i kako su u Savjetu komentirali i to da su diljem svijeta upravo necijepljeni taj rezervoar gdje se virus i dalje širi i gdje može doći do mutacija. Sagledavali su činjenice da je i među cijepljenima moguć prijenos virusa, no svi su unisonog promišljanja da je ta mogućnost daleko manja, a naglašeno je da je učinkovitost cjepiva na novu varijantu, za koju ono nije inicijalno dizajnirano, i više nego dobro.

Beroš je potvrdio da će se cijepiti trećom dozom. “Stav struke je kako je dobro i dobrodošlo da imamo različita cjepiva. Prvi put sam se cijepio AstraZenecom, a stav struke je da se docjepljivanje radi mRNA cjepivom. Prema tome, za mene nema dileme, cijepit ću se treći put i to će vjerojatno biti Pfizer ili neko mRNA cjepivo”, rekao je.

Izvijestio je i o podacima zaštićenih u zdravstvenom sustavu, bilo na osnovu cijepljenja ili preboljenja bolesti. Tako je među doktorima medicine 89,81 posto oni koji su imuno zaštićeni, među medicinskim sestrama ih je 76,36 posto, a ukupno je 78,2 djelatnika u zdravstvu u ovom trenutku zaštićeno.

Cijepljeno je preko 72 posto građana starijih od 65 godina, a onima koji nisu ministar je uputio apel da se cijepe.

Hina

- Oglas -