Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaAustrijske granice s Češkom, Slovačkom i Mađarskom otvorit će se 15. lipnja

Austrijske granice s Češkom, Slovačkom i Mađarskom otvorit će se 15. lipnja

– Austrija će potpuno otvoriti granice sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom 15. lipnja, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u subotu, proširujući ublažavanje graničnih kontrola i na istočne susjede nakon što se već o tome dogovorila sa zapadnim.

Objava slijedi prethodno koordiniran korak da se potpuno uklone barijere putovanja između Njemačke, Austrije, Švicarske i Lihtenštajna od 15. lipnja nadalje a da se u međuvremenu olakšaju ograničenja po pitanju toga kome je dopušten prelazak.

Restrikcije ostaju na snazi glede graničnih prelazaka iz Italije.

“Naš cilj je imati što je više moguće slobode a restrikcija tek koliko je potrebno”, rekli su u zajedničkoj izjavi austrijski ministri unutarnjih, te vanjskih i europskih poslova.

“Ova olakšavanja stvaraju malo normalnosti za ljude u graničnoj regiji i olakšavaju putnicima da jednostavnije vode svoju svakodnevicu.”

Europska unija u srijedu je potaknula otvaranje unutrašnjih granica i pokretanje putovanja, no preporučuje da vanjske granice Europske unije ostanu zatvorene za većinu putovanja barem do sredine lipnja.

Kako prenosi agencija APA, austrijski kancelar Sebastian Kurz je ovaj tjedan u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio otvaranje granica prema Njemačkoj u dva stupnja.

Prvi stupanj je na snagu stupio već u petak a sastoji se u prelasku s potpune kontrole prelaska na sporadične. Od 15. lipnja bi kontrole na granicama bile u potpunosti ukinute.

Na granici Njemačke i Austrije u Bavarskoj došlo je u subotu do manjih problema jer neki vozači tijekom sporadičnih kontrola nisu mogli dati valjani razlog posjeta Austriji.

Oni su željeli otići u kupovinu ili na planinarenje ali prelazak zbog toga još uvijek nije dopušten.

Austrijske granice s Njemačkom, Švicarskom i Lihtenšajnom u Vorarlbergu djelomično će se otvoriti tijekom noći, objavile su vlasti.

Hina / Foto: Unsplash

- Oglas -