Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOANALIZIRAMO PLAN NABAVE Za koje projekte do kraja godine možemo očekivati barem...

ANALIZIRAMO PLAN NABAVE Za koje projekte do kraja godine možemo očekivati barem početak radova

Analiza proračuna uvijek je sklizak teren jer se u ovaj dokument često uvrste i projekti koje kasnije znamo čekati i cijelo desetljeće. Prebacuju se iz godine u godinu po birokratskoj inerciji i istini za volju, teško je iz proračuna iščitati u kojem će se smjeru želje kretati. Naime, sve i uz najčvršću političku volju i sposobnu upravu, nerijetko ovise i o vanjskim faktorima.

Plan nabave je, međutim, papir koji nam može dati puno bolji uvid u to što gradska vlast zbilja planira u ovoj godini odnosno koji su projekti sazreli. Otkriva nam koliko će biti javnih radova, koliko će se ići na “ušminkavanje” grada, koje će se usluge naručivati…

Ukupno su, dakle, planirane 83 nabave. Ta brojka građanima sama po sebi ne govori puno, ali valja reći da četvrtina spada u tzv. otvoreni postupak. To je natječaj koji omogućuje tržišno natjecanje i transparentnost. U ostalim slučajevima radi se o manjim ciframa i jednostavnoj nabavi koja ne podliježe Zakonu o javnoj nabavi. To znači da se ne mora raspisati natječaj.

Pojasnit ćemo i da ukoliko se radi o nabavci roba i usluga, gornji prag za koji nije obvezna javna nabava iznosi 26.540 eura, a za građevinske radove 66.360 eura bez PDV-a. Takvih je postupaka u makarskom planu nabave planirano 64 pa je jasno da većinu čine stvari poput kupnje klupa, bilja, kanti, dekoracije, bicikla, usluga i nekakvih manjih građevinskih radova.

Od većih projekata koje je ova gradska vlast stavila kao prioritet izdvojit ćemo tri veća zalogaja. Najveći je definitivno Peškera s 3,8 milijuna eura bez PDV-a, dakle skoro pet milijuna sve skupa. Dokle se došlo s ovim projektom još uvijek se ne zna, ali je poznato da se u prvom kvartalu planira pokrenuti javna nabava za građevinske radove na izgradnji urbanog parka. Što to točno podrazumijeva, ide li se tu na garažu koja je prioritetna faza projekta, za sada se ne spominje jer je gradska vlast zauzela politički stav kako ne žele o projektu govoriti u fazama.

Dobre su vijesti vezane za dogradnju vrtića Ciciban za koji se javnom nabavom planira skoro 2,4 milijuna eura s PDV-om, i to već u ovom prvom kvartalu.

Treći veći projekt koji će se vjerojatno raditi u fazama je definitivno šetnica Cvitačka – Krvavica s iznosom od 700 tisuća eura, odnosno 875 tisuća eura s PDV-om, a postupak bi se proveo u zadnjem tromjesečju.

Od ostalih projekata tu je izgradnja prometnica u obuhvatu UPU Zapad 2 s 400 tisuća eura plus PDV i spoj Kotiške zajedno s rekonstrukcijom te ulice i izgradnjom parkinga, dok od ostale javne bauštele imamo nekoliko prometnica od 100-tinjak tisuća eura. Projekti kulturne infrastrukture niti dogradnji škola nisu se našli u ovoj fazi realizacije, a u planu nabave našlo se jedino uređenje dvorišta stare škole.

Od ostalih planiranih nabava zamijetili smo blagdansku dekoraciju i jelke s preko 50 tisuća eura, nabavku bicikli, dosta hortikulture, dječja igrališta te vježbalište za odrasle i za pse, a tu su i usluge poput video nadzora, mobilne telefonije, usluge Gradonačelnik.hr, neke aplikacije..

Sve u svemu, veći projekt koji je 100 posto izvjestan jest dogradnja Cicibana. Ako se krene s Peškerom, to će biti veliki korak jer je riječ o ogromnom zalogaju, a što se tiče šetnice, projekt ovisi o određivanju granice pomorskog dobra.

Ukratko, s obzirom da smo dogodine u izbornoj godini koja bi trebala pokazati vidljive rezultate, u ovoj bi se trebalo odraditi dosta posla. Aktualna vlast gotovo sav je fokus usmjerila na Peškeru o čijoj će realizaciji ovisiti percepcija rada ove gradske uprave. Istovremeno je Peškera, kapitalni projekt svih kapitalnih projekata ove vlasti, postala osjetljiva tema u javnosti oko koje su se u zadnje vrijeme dosta lomila koplja i u gradskoj vijećnici, no koja ujedno visi o tankoj niti.

Valja podsjetiti i da je u tijeku natječaj za važno radno mjesto pročelnika Odjela za razvoj, pod čijom su kapom svi ovi projekti. Pročelnik s obimom posla u najboljem slučaju ravnom dogradonačelničkom trebao bi pohvatati konce tijekom narednih mjeseci, pa je za zaključiti kako 2024. godina nipošto neće biti laka.

Ivona Ćirak

- Oglas -