Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaAMERIČKI IZBORI Trump ishitreno proglasio pobjedu, Biden je samouvjeren, a glasovi se...

AMERIČKI IZBORI Trump ishitreno proglasio pobjedu, Biden je samouvjeren, a glasovi se još broje

– Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je preuranjeno proglasio pobjedu nad Joeom Bidenom iako se glasovi u ključnim saveznim državama još broje, a demokratski kandidat smanjuje razliku.

Do srijede ujutro utrka se svela na šest saveznih država, a podjednaku šansu za dobivanje 270 elektora potrebnih za pobjedu i dalje imaju obojica.

Nedugo nakon što je Biden u obraćanju javnosti rekao da vjeruje da će pobijediti na izborima, Trump je u Bijeloj kući bez ikakvih ograda proglasio svoju pobjedu, svaki suprotan ishod bez argumenata proglasio krađom i najavio da će njegovi odvjetnici započeti pravnu bitku na Vrhovnom sudu, ne otkrivši na kojem temelju.

“Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda”, kazao je.

Trumpa smeta dugo prebrojavanje dopisnih glasova i to smatra podlogom za namještanje rezultata.

“Ovo je velika prevara američkog naroda. Želimo da se zakon poštuje. Zato idemo na Vrhovni sud. Želimo da svo glasanje stane”, kazao je Trump, no nije dao dokaze za svoje tvrdnje.

Birališta su zatvorena u cijeloj zemlji, no glasovi će se u nekim državama brojati i nekoliko dana, ovisno o lokalnom zakonodavstvu koje je reguliralo slanje i brojanje glasova poslanih poštom, ove godine u rekordnom broju.

Rezultat je neizvjestan u šest država – Sjevernoj Karolini, Georgiji, Michiganu i Pennsylvaniji, gdje tijesno vodi Trump, odnosno u Nevadi i Wisconsinu, gdje tijesno vodi Biden.

Ostane li tako do kraja, predsjednik će postati Trump. Bidenu je, međutim, pod uvjetom da zadrži vodstvo u Nevadi i Wisconsinu, dovoljno da okrene rezultat u Michiganu ili u Georgiji gdje je razlika najtješnja. Pennsylvania mu u tom slučaju neće biti potrebna.

Prebrojavanje u nekima od tih država od njih zaustavljeno je do jutra po američkom vremenu.

Trump je ranije tijekom večeri pobijedio na Floridi, u Ohiju i Teksasu, također ključnim državama, time uništivši snove demokrata o ranoj i uvjerljivoj pobjedi, no Biden i dalje smatra da je favorit.

“Vjerujemo da smo na putu prema pobjedi”, poručio je Biden iz svoje savezne države Delaware.

Šefica Bidenove kampanje osudila je u međuvremenu Trumpove izjave o navodnoj prevari.

“Predsjednikova izjava večeras o zaustavljanju prebrojavanja ispravnih glasova nema presedana, nevjerojatna je i netočna”, rekla je Jen O’Malley Dillon.

Trumpovu objavu na Twitteru o pokušaju krađe izbora ta je društvena mreža označila kao potencijalnu obmanu.

“Nije na meni i na Donaldu Trumpu da objavljujemo pobjednika ovih izbora. To je na glasačima”, odgovorio mu je Biden na Twitteru.

Trump i članovi njegove vlade mjesecima kritiziraju dopisno glasanje, tvrdeći da je ono podložno prevarama, iako stručnjaci ističu kako je to teško moguće i da su dopisni glasovi dugo prisutna metoda glasanja na američkim izborima.

Paraleleno s predsjedničkim, u SAD-u su održani i izbori za Zastupnički dom i trećinu Senata. Kako pristižu rezultati sve je izvjesnije da će demokrati zadržati većinu u donjem domu, ali i teško republikancima oteti gornji.
Hina/foto Pixabay

- Oglas -