Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOOBEĆANJE Ravnatelj Hitne Leo Luetić: Drugi liječnik stiže u Makarsku ovog tjedna,...

OBEĆANJE Ravnatelj Hitne Leo Luetić: Drugi liječnik stiže u Makarsku ovog tjedna, radit će samo 8 sati

Današnji nesretni slučaj koji se zbio na makarskoj plaži, a o kojem smo pisali, pokazao je kako je to kad Hitna medicinska pomoć raspolaže sa samo jednim timom koji uključuje liječnika, medicinsku sestru i vozača. Što se po tom pitanju rješava, i rješava li se išta, upitali smo dr.Lea Luetića, ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji nam je kazao od 15.lipnja ipak stiže i – drugi liječnik.

Da pojasnimo, tijekom godine Makarska ima pravo na jedan takav tim, dok drugi tim, u kojemu uopće nema liječnika, Grad Makarska plaća pola milijuna kuna, susjedne općine po 100 tisuća kuna, te Županija oko 300 tisuća. Taj drugi tim je nazvan timom T2, a riječ je o sanitetskom prijevozu. Kada dođe sezona, Ministarstvo zdravstva zaista plaća tijekom tri mjeseca taj drugi tim no u njemu nema – doktora.

Dr.Luetić nam je kazao kako će drugi liječnik ipak biti angažiran, a radit će tijekom pet dana, vjerojatno od srijede do nedjelje. Smjena neće trajati 12 sati nego osam sati.

– Zakon o radu ne dozvoljava tjedno više sati od 40 sati, a vjerujemo da će ovako biti dosta dobro pokriveno i cilj nam je imati drugog liječnika vikendom kad je najveći pritisak, kazao je Luetić.

Financirat će ga Splitsko-dalmatinska županija.

Zanimalo nas je je li to dogovoreno na sastanku s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem i županom Blaženkom Bobanom. Taj je sastanak naime najavljen na prošloj sjednici Vijeća, a i sam župan nam je naknadno u telefonskom razgovoru potvrdio kako će naći s predstavnicima Grada.

– Nije me nitko pozvao ni na kakav sastanak, niti sam se čuo s gradonačelnikom, rekao nam je Luetić.

Pitali smo ga jesu li imali općenite razgovore s gradonačelnikom i ostalim načelnicima na temu organizacije hitne pomoći, na što je rekao da ga nije nitko zvao, te zaključio kako je problem očito riješen preko županijske pročelnice Luetić.

Ovaj problem postoji već godinama, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća o nužnosti drugog liječnika je pitala vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić.

Tad je gradonačelnik kazao kako su na sastanku s načelnicima ostalih općina i predstavnicima Županije dobili određena jamstva i obećanja.

Podsjetimo da je makarska hitna do prije korone imala drugog liječnika u periodu od 12 sati, i to svaki dan, a ne samo pet dana u tjednu. Pandemija je dovela do ukidanja drugog liječnika, a unatoč činjenici da je i prošla sezona bila izvrsna unatoč restrikcijama, naposljetku je jedva izvojevan drugi doktor kojeg je plaćao Zavod za hitnu medicinu SDŽ.

Osam sati kroz pet dana u tjednu je definitivno velika pomoć, ali nikako nije adekvatno ni za Makarsku rivijeru fer rješenje, jer pritisak u srcu sezone je nepodnošljiv, a za ovu se sezonu najavljuje povratak “normalnog turizma” koji je za postojeći sustav sve samo ne normalan. Pritisak je to stoga prije svega na postojeće liječnike koji nose teret i odgovornost u uvjetima koji nisu prihvatljivi.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -