Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaAGROKOR Ivica Todorić oslobođen i poručuje: Iza optužbe stoji Borg grupa i...

AGROKOR Ivica Todorić oslobođen i poručuje: Iza optužbe stoji Borg grupa i premijer

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija.

Uz Todorića su u ovom slučaju oslobođeni nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi. Svi optuženici odbacivali su sve što im se stavljalo na teret.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti ćeznajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. rujna.

Nakon presude okupljenim novinarima izjavu je dao Ivica Todorić.

– Ovo treba staviti u jedan kontekst. Osobe koje su otele privatnu imovinu Agrokoru su nas optužile. Zašto? Pa da bi sakrile svoj kriminal. Danas mogu slobodno kazati da je tužiteljstvo poslalo jednu monstruoznu, lažnu optužbu koju je ustvari izradila Borg grupa, Ante Ramljak, pod pokroviteljstvom Andreja Plenkovića. Nakon što je Plenković smijenio dva državna odvjetnika dolazi treći odvjetnik koji je dobio zadatak da ih progura. Državna odvjetnica uzima te lažne optužnice protiv nas i piše to, a ustvari je upravljana na daljinski upravljač zvani Božinović. Mislim da nam je svima jasno u kojoj situaciji je HDZ i Plenković doveo našu državu. Evo, ovdje imam neke podatke. Ovdje imamo indeks vladavine prava. Pogledajte, Hrvatska je zadnja. Najgori smo po korupciji, sudstvu. Pogledajte kako izgleda korupcija za vrijeme četiri godine Plenkovićeva mandata. Danas smo na dnu. A 80 posto su učesnici u korupciji bili članovi HDZ-a i ministri.

U ovom trenutku je Hrvatska društveno i ekonomski uništena, bačena na zemlju. Pogledajte što je Plenković napravio s industrijskom proizvodnjom od Lex Agrokora. Od 10 najvećih hrvatskih kompanija po prometu, samo su dvije hrvatske, rekao je Todorić.

M. D. / screenshot YouTube

 

 

- Oglas -