Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacija15 MINUTA DO REZULTATA U Splitu do kraja tjedna počinje brzo antigensko...

15 MINUTA DO REZULTATA U Splitu do kraja tjedna počinje brzo antigensko testiranje na Covid

Brzo antigensko testiranje na Covid za građane će u Splitu početi najkasnije do kraja ovog tjedna, a 15-ak minuta nakon testa znat će se je li pacijent pozitivan, najavila je u ponedjeljak ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

“Županjski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu zasad je nabavio oko 4.000 testova za  brzo antigensko testiranje koje je naša nova  usluga i potrebno je nekoliko dana da se za nju organizacijski pripremimo  te vjerujemo kako ćemo do kraj ovog tjedna početi s tom uslugom za građane,” rekla je za Hinu ravnateljica  Karin.

Pojasnila je da će na brza antigenska testiranja moći dolaziti pacijenti  “samo s uputnicom liječnika opće medicine.”

“Liječnik opće medicine će postaviti indikaciju za brzo antigensko testiranje tako da osobe koje dolaze na testiranje moraju imati simptome bolesti tri do pet dana i jedino na taj način možemo reći da će test biti valjan, a valjan je samo onaj koji je ‘pozitivan’ a onaj koji je ‘negativan’ ne smatra se valjanim, te je zbog toga vrlo bitno da liječnik opće medicine  procjeni tko će se testirati,” kazala je  Karin.

Dodala je kako će “negativni” na brzom antigenskom testiranju biti upućivani na PCR testiranje.

Ističe da će brzo antigensko testiranje na Covid skratiti dužinu čekanja na rezultat testiranja na 15-ak minuta a  tako će se ujedno smanjiti i gužve, koje se pojavljuju pri testiranju građana.

Karin je izvijestila da je već danas u Splitu obavljeno 30-ak brzih antigenskih testiranja za potrebe epidemiologa, a za sutra je  naručeno 50-ak takvih testiranja.

Hina / foto: Pixabay

 

- Oglas -