Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotStudentice Marieta i Ela otvorile galeriju, pokrenule likovne radionice u Kalalargi i...

Studentice Marieta i Ela otvorile galeriju, pokrenule likovne radionice u Kalalargi i odlično rade

U protekle dvije godine Kalalarga s okolnim kalama definitivno je postala življa i pitoresknija, a dio šarma leži u otvaranju galerija što je prije par godina bilo gotovo nezamislivo.

Danas je u gradu nekoliko što privatnih galerija, što ateljea, a jedan od novih prostora, smješten u ulici Kalalarga, zanimljiv je jer su ga otvorile dvije studentice, Marieta Puharić i Ela Puharić.

Marieta je završila 4. godinu psihologije i kazat će kako, iz njene perspektive, ovakve radionice također nose i određenu psihološku dobrobit jer mogu smanjiti stres, ali i potaknuti osjećaj zadovoljstva te pružiti podršku mentalnom zdravlju kroz opuštajuće i ugodno okruženje.

Ela je završila 4. godinu na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci, a njen je koncept vođenje radionice korak po korak, kako bi svi izašli zadovoljni svojim slikama, a pritom možda i nešto naučili.

Da je njihova ideja naišla na dobar odaziv, uvjerili smo se i sami, u spontanoj šetnji nedjeljne večeri kroz Kalalargu kojom je vladao šušur taman po mjeri. Ni previše, ni premalo. Pored wine bara kojeg godinama vode Puharići, točnije, Marietin otac, nailazimo na galeriju i radionicu u tijeku. Polaznici su toliko uživljeni u slikanje da se ne trude ni pozirati.

Marieta nam uručuje letak i tumači kako se javila ideja. Potpuno spontano, veli.

foto:Ivona Ćirak

– Preko zime živim u Zagrebu gdje studiram te sam jednom prilikom sa svojim društvom htjela posjetiti radionicu crtanja i vina, ali bila je rasprodana, što je bio i slučaj sljedećih par puta kada smo zvali. Tada mi je palo na pamet kako bi bilo dobro da takva radionica postoji u Makarskoj te da domaći i turisti mogu bezbrižno uživati u crtanju uz dobro vino. Nedugo nakon toga saznala sam da se iznajmljuje prostor odmah do wine bara u vlasništvu mog oca Antonia Puharića i tako je sve krenulo.

Nazvala sam Elu Puharić koja studira na likovnoj akademiji te joj predložila ovakav tip radionica na što je Ela s oduševljenjem pristala, veli Marieta.

Kako su razvijali koncept našeg Art & Wine Studia, on je postao i galerija u kojoj su izložene slike naših makarskih akademskih slikarica i slikara koje su na prodaju kao i unikatni suveniri koje oni izrađuju.

foto: instagram / artbyspinabar

Izložene su slike Ane Polić Pavlinović, Sanje Srzić i Ante Grčića. Prodaje se i nakit lokalnog dizajnera Deana, kao i torbe koje izrađuju s Elinim dizajnom.

Radionice se održavaju triput tjedno, no mogu i češće ako se formira grupa od pet plus polaznika. Za sada se odazivaju uglavnom domaći, uz pokojeg turista, kojima su također namijenjene. Jer, kako kaže Marieta, bolji suvenir od samostalno izrađene slike teško se može zamisliti.

Radilo se o limunima koji žutom bojom zazivaju ljeto, asocirajući i na sunce, i na intenzitet ljetne svakodnevice, i na osvježavajuću limunadu, i na koktele, i na Mediteran, ili pak brodicama, ljetnom motivu koji se na platnima našao na drugoj radionici.
piše: Ivona Ćirak

- Oglas -