Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKKulturaMAKARSKA NEVJESTA OTKRIVA GRAD TURISTIMA Agata Ravlić: "Ponosna sam nositi narodnu nošnju...

MAKARSKA NEVJESTA OTKRIVA GRAD TURISTIMA Agata Ravlić: “Ponosna sam nositi narodnu nošnju iako nisam rođena ovdje”

U sklopu projekta Maestrale danas (srijeda) će biti održana i prva u nizu interpretacijskih šetnji, u kojoj će grupu od 30-ak prijavljenih turista u šetnju starim dijelom grada i upoznavanje s makarskom kulturnom baštinom povesti turistička vodička Agata Ravlić.

Ova zanimljiva turistička tura imat će svoj termin svake srijede u 20 sati tijekom aktualne ljetne sezone, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem skeniranja koda, kojeg možete pronaći na plakatu samog događanja, a i mi vam ga donosimo u priloženim fotografijama.

Inače, samu Agatu Ravlić poznamo upravo po uspješnom konceptu storytellinga, lani smo tako o njoj pisali u ulozi Biokovske vile, a ovaj je put pripremila sasvim novu ulogu – Makarske nevjeste. Dodali bi i vrlo prigodno, jer sama Agata je rođena Poljakinja koja živi i radi u našem gradu proteklih 20 godina.

– Interpretacijske šetnje su postale odgovor na izazove koje postavlja danjašnji turist, a koji u destinaciji traži doživljaj – govori nam Agata uoči prve šetnje, koju će odraditi odjevena u tradicionalnu makarsku narodnu nošnju zbog čega je, kaže, vrlo sretna.

agata setnja kod
Skeniranjem ovog koda možete se prijaviti za interpretacijsku šetnju, svake srijede u 20 sati

– Prije svega narodna nošnja nije samo odjevni predmet, nego blago koje treba čuvati. Na taj način kroz oživljavanje nematerijalne baštine Makarske i Dalmacije privlačimo pažnju gosta. Ja sam neobično ponosna radi ove nošnje, jer nisam rođena u Makarskoj a ipak imam tu čast na neki način je predstavljati kroz ono što su ovdje lokalne žene nosila stoljećima – govori nam Agata Ravlić.

Sama šetnja započinje kod info-centra Turističke zajednice te Spomenika turistu, nastavlja se rivom, potom kroz Prvosvibanjsku i Kalalargom do samog odredišta, Kačićevog trga. Dodajmo i da se obilasci rade na engleskom i poljskom jeziku, kao i da će Agati, također u makarskoj narodnoj nošnji, u obilascima grada pomagati i njen sin.

– Namjera je predočiti tradiciju kroz sve te male kalice i taj kameni labirint starog grada, u kojem je i vrlo šarmantna Prvosvibanjska ulica, imat ćemo uključene u program i nastupe lokalnih klapa, kao i ansambla Tempet, sve to uz puno razgovora i priče s našim gostima, koju ćemo naposlijetku zaključiti na Kačićevom trgu kao esenciji, najstrmijem i najljepšem trgu u Dalmaciji – dodaje Ravlić.

O.Franić / foto Grad Makarska

- Oglas -