Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOBarcelona želi ukinuti najam apartmana za odmor do 2028.: Ne smijemo dozvoliti...

Barcelona želi ukinuti najam apartmana za odmor do 2028.: Ne smijemo dozvoliti da nas napuštaju mladi jer su stanovi preskupi

U borbi protiv nedostatka stanova, Barcelona želi ukinuti najam apartmana za odmor do kraja 2028. godine, izvještava DPA (Njemačka press agencija), a ova najava itekako bi se mogla ticati i Makarske.

Sve stanove koji se trenutno legalno iznajmljuju turistima za kratkoročni boravak tada bi mogli koristiti stanovnici metropole na sjeveroistoku Španjolske, rekao je proteklog tjedna novinarima gradonačelnik Jaume Collboni. – Od 2029. više neće biti apartmana za odmor u gradu Barceloni kakve poznajemo danas. A to će nam omogućiti da 10.000 nekretnina stavimo na tržište najma ili prodaje, rekao je. To bi bilo jednako “izgradnji 10.000 stanova, naglasio je.

Gradonačelnik je istaknuo kako su cijene najma u katalonskoj prijestolnici u posljednjih deset godina porasle za gotovo 70 posto, a otkupne za oko 40 posto. Gradska uprava stoga je prisiljena dekretom poduzeti drastične mjere kako bi osigurala pristup pristupačnom stanovanju. Postojeće licence više se ne žele obnavljati nakon isteka.

Ne možemo dopustiti da većina mladih ljudi koji žele napustiti dom budu prisiljeni napustiti Barcelonu, rekao je socijalistički političar. Ovom mjerom neće se preko noći prekinuti nedostatak stanova.

Nezadovoljstvo masovnim turizmom u Španjolskoj ubrzano raste. Nedavno su održani veliki prosvjedi u turističkim središtima poput Barcelone, Mallorce i Kanarskih otoka. Tamo se sve veći broj posjetitelja okrivljuje prije svega za nedostatak pristupačnog smještaja, ali i za uništavanje okoliša, prometne gužve, prenapučenost, poskupljenja i nestašicu vode, kao i za preopterećenost zdravstvenog sektora i odlaganje otpada.

M.D./foto iStock

- Oglas -